poniedziałek, 21 października 2013

Jak powstaje ALVEO

Butelka Alveo... bierzemy ją codziennie do rąk nie zastanawiając się, przez ile rąk przechodzi by trafiła do naszych domostw.

Gdzie powstaje Alveo?
Czy ktoś z Was o tym myśli, wypijając kolejną poranną miarkę na czczo?

Przeczytajcie reportaż z wizyty polskiej delegacji w Kanadzie.

Pewnie każdy z Was zastanawia się jak wygląda linia produkcyjna Alveo.
Wizyta w Kanadyjskiej siedzibie ucieszyła wszystkich delegatów.
Po przyjeździe 10 wysłanników przywitali:
- właściciele: Pani Zdenka Frost, Michael Frost, Rene Lelek
- doktorzy: dr Iman Navab i dr Milan Fröhlich.

Oni byli  przewodnikami i oprowadzając po miejscach, gdzie krok po kroku powstaje Alveo wyjaśniali system produkcyjny Akuny.
Zobaczono, gdzie są przechowywane ekstrakty, pomieszczenia, gdzie składniki ekstraktów mieszają się, natomiast taki proces można było zobaczyć tylko przez szybę, gdyż mieszanie odbywa się w sterylnych warunkach.
Mimo specjalnych ubrań, obuwia ochronnego, masek i czepków, nie można było wejść do tego pomieszczenia.
Można było jednie przyjrzeć się tym miejscom, gdzie preparat jest już w zamknięty w butelkach.
Goście zwiedzili również laboratorium , w którym bada się składniki Alveo.
Wyjaśniono, że przy produkcji Alveo mogą pracować tylko te osoby, które przeszły specjalne badania. (reportaż Katarzyny Piotrowskiej).

Ekstrakty roślinne przeznaczone do wytwarzania Alveo są produkowane na zlecenie Akuny przez firmy zewnętrzne, głównie z Kolumbii Brytyjskiej – miejsca, które w Kanadzie wyróżnia najczystsze środowisko. Kiedy dostarczony ekstrakt zostanie przebadany, a wyniki odpowiadają kryteriom i specyfikacji, magazynuje się go w odpowiednio przygotowanym i kontrolowanym miejscu. Jeśli pojemniki z ekstraktami są otwarte, przechowuje się je w chłodniach. Tak zmagazyno wane ekstrakty są gotowe do użycia w produkcji. 

Kolejną partię produkcji zaczyna się, kie dy przychodzi zamówienie od oddziału Akuny. Najpierw należy przygotować niezbędną dokumentację. Zawiera ona dane dotyczące procesów i zasad, według których przygotowano ekstrakty do produkcji. Takie dokumenty informują również o tym, kiedy i jakie materiały oraz składniki są potrzebne, aby zrealizować złożone zamówienie. Przed rozpoczęciem kolejnej serii hala produkcyjna i wszystkie znajdujące się w niej urządzenia, maszyny oraz pojemniki są dokładnie sprawdzane. Nie może być nawet cienia wątpliwości, że pozostało tam coś, co może wpłynąć na  zanieczyszczenie produktu. 


Mieszanie
Składniki do produkcji przenosi się z miejsca magazynowania do hali, w której odbywa się mieszanie. Na początku składniki są dokładnie mierzone i ważone. Następnie miesza się je w specjalnym kontenerze, w proporcjach zgodnych z formułą produkcji Alveo. Gotowa mieszanka przechodzi proces kontroli jakości

Pasteryzacja
Po pozytywnym przejściu kontroli jakości mieszanka zostaje przełożona do kotłów pasteryzacyjnych. Na tym etapie dodawane są również do niej składniki nieziołowe: miód gryczany, syrop klonowy, sok winogronowy. Kotły przez kilka minut się podgrzewa. Po pasteryzacji przeprowadza się badania organoleptyczne, podczas których sprawdzany jest
smak i kolor mieszanki. Jeśli wyniki są satysfakcjonujące, płyn przechodzi do następnej fazy produkcji – napełniania. 

Napełnianie butelek
Mieszanka jest nalewana do butelek, które wcześniej zostały umyte i dokładnie sprawdzone pod względem czystości. Napełnione butelki są zamykane odpowiednimi przykrywkami, które gwarantują szczelne ich zamknięcie. Następnie butelki przechodzą proces mycia wodą, aby nie pozostały na ich powierzchni żadne resztki produktu.

I kolejne badania
Tak przygotowany produkt składuje się na palecie. Również na tym etapie przeprowadza się badania. Próbki pobiera się losowo – z kilku części serii. Badania na tym etapie obejmują testy laboratoryjne – mikrobiologiczne i testy na zawartość metali ciężkich. Partia butelek, która czeka na wyniki, jest składowana w specjalnie przygotowanym w tym celu pomieszczeniu, spełniającym odpowiednie warunki. Butelki przechodzą do działu etykiet.

Etykiety i nadawanie numerów
Na butelki nakładana jest folia termo kurczliwa. Kiedy przejdą ten etap są pakowane do kartonów. Etykieta dla każdego kraju przygotowywana jest indywidualnie. Na naszej, polskiej, poza składem, znajduje się rekomendacja Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii. Ponadto każdej butelce, niezależnie od tego do jakiego kraju zostanie wysłana, nadawany jest indywidualny numer. Tak przygotowane butelki są gotowe do wysłania.
(reportaż Hanny Żurawskiej)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz