O nowotworach, ich przyczynach i sposobach zapobiegania,
mówi dr Sohrab Khoshbin
–
Dlaczego tylu ludzi w dzisiejszym świecie zapada na choroby nowotworowe?
– Trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi, albowiem wiele
czynników sprawia, że z naszym zdrowiem zaczyna się dziać coś niedobrego. Tego
tematu nie powinniśmy zamykać mówiąc tylko o negatywnych skutkach palenia
papierosów czy picia alkoholu.
Może większą uwagę musimy zwrócić na jakość
naszego pożywienia, które niejednokrotnie
jest genetycznie modyfikowane, pełne barwników, antybiotyków czy hormonów. Artykuły
spożywcze w różnej fazie ich produkcji są np. spryskiwane preparatami
zwalczającymi szkodniki. To wszystko powoduje zachwianie równowagi w
organizmie. Środowisko wewnętrzne naszego ciała zmienia swoje pH, staje się
bardziej kwaśne. Efektem tego jest osłabienie systemu immunologicznego i tym
samym zwiększona podatność na choroby.
W tym momencie organizm atakują
mikroorganizmy patogenne.
W dzisiejszym, nieco zwariowanym świecie, znajdujemy za mało czasu na
odpoczynek, relaks, prawidłowe odżywianie i dbałość o kulturę fizyczną.
Naszym głównym nieprzyjacielem jest
stres. To on w wielu wypadkach naciska na guzik „start” i
uruchamia lawinę problemów zdrowotnych.
– Jakie jeszcze czynniki mogą wywoływać chorobę nowotworową?
– Obserwacje, prowadzone między innymi w mojej klinice, są źródłem
alarmujących danych: o ile piętnaście lat wstecz o chorobach nowotworowych
mówiono w odniesieniu do ludzi powyżej lat 60, dziś wielu 45-latków musi
stawiać czoło temu problemowi. Dlaczego? Świat bardzo się zmienił w ciągu
ostatnich 50 lat, a najbardziej chyba w ostatnim dziesięcioleciu. „Smok
elektromagnetyczny” pożera nas na każdym kroku, nawet najmłodsi, zamiast gonić za
piłką na dworze, wpatrzeni są w telewizor, komputer, game- boya. Zamiast pójść
do kolegi – sięgają po komórkę, a kolację jedzą najchętniej w sieciach fast
foodów.
– Czy jedną z przyczyn nowotworów mogą być pleśnie i grzyby?
– Pod koniec XX wieku niemieccy lekarze – dr Enderline i dr
Reckewegem – stwierdzili, że pleśnie, które w naszym organizmie są od zarania,
mogą pod wpływem zmian środowiska wewnętrznego zacząć zachowywać się
patogennie. Stają się wówczas zalążkiem choroby nowotworowej.
– Czy Alveo może wspomóc terapię choroby nowotworowej, przyspieszyć
regenerację organizmu po chemio- i radioterapii?
–
Alveo to preparat, który pozwala nam „odnaleźć siebie” – wrócić do pierwotnej
równowagi organizmu. Nie można prezentować go jednak jako lekarstwa np. na
chorobę nowotworową!
Choć
ma właściwości bakteriobójcze, wspomaga proces detoksykacji układu pokarmowego
i wątroby (a to wszystko w przypadku leczenia choroby nowotworowej jest jak
najbardziej wskazane), nie wolno podawać tego preparatu w czasie chemioterapii.
Natomiast po chemii picie Alveo jest jak najbardziej godne polecenia. Sytuacja identyczna
następuje w przypadku radioterapii. Picie preparatu wskazane jest dopiero, gdy
ustąpi napromieniowanie organizmu.
- Czy Alveo może przyspieszyć powrót do zdrowia po operacji usunięcia nowotworu?
– Tu można udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Podbudowanie systemu
immunologicznego, przypływ energii i detoksykacja organizmu to czynniki, które
wspierają proces rehabilitacji po operacji, a tym samym przyśpieszają gojenie
się ran.
– W jaki sposób możemy zapobiegać chorobom nowotworowym?
– Zapobieganie chorobom nowotworowym jest w rękach każdego z nas.
Musimy zastanowić się nad standardowymi procesami fizjologicznymi. Podczas
starzenia się nasz organizm się zmienia. Zwalniają funkcje gruczołów i systemu
odpornościowego.
Z tego powodu starsi ludzie są bardziej podatni na zachorowania.
Najważniejsze powinno być utrzymywanie stanu zdrowia adekwatnie do naszego
wieku. Zmiana stylu życia może być pierwszym krokiem do
zmiany środowiska wewnętrznego i oczyszczenia organizmu. Musimy sobie zdać
sprawę z tego, że nasz organizm jest w ponad 70 proc. Utworzony z wody. Właśnie
wodę musimy regularnie uzupełniać. Powinniśmy pić zdrową, źródlaną wodę w
ilości min. 2 l dziennie. Nie wliczam tu herbaty, soków ani napojów
alkoholowych.
Dalszym
czynnikiem zapobiegającym chorobie nowotworowej jest zmiana sposobu odżywiania i
diety.
Wiele
artykułów spożywczych powoduje rozwój mikroorganizmów i pleśni w organizmie.
Należy
do nich przede wszystkim żywność z dużą zawartością cukru, przyrządzana na
spalonym tłuszczu, mięso wędzone, większość żywności z fast foodów i alkohol
pity w dużych ilościach. Poważną rolę odgrywa oczywiście palenie papierosów. Te
wszystkie czynniki osłabiają nasz system odpornościowy. Każdy z nas powinien
uprawiać sport albo inny rodzaj aktywności fizycznej.
W
maksymalnym stopniu natomiast musimy wystrzegać się stresu. Nie wolno zapominać
o relaksie, urlopie, teatrze, książce i miłych chwilach spędzonych z rodziną. W
jadłospisie powinny pojawić się takie dania, jak warzywa z gospodarstw ekologicznych,
spożywane, o ile to możliwe, w stanie surowym.
Owoce
należą również do faktorów korzystnie wpływających na zdrowie. Wskazane są
również ryby, przede wszystkim morskie – głębokowodne. Korzystnie wpłynie także
ograniczenie spożywania lekarstw syntetycznych, które nie są nam niezbędne. Być
może nie wymieniłem wszystkich czynników, ale obowiązuje generalna zasada:
wszystko z umiarem, bez przejadania się – nie może nam szkodzić – wręcz odwrotnie.
– Jaką rolę może odegrać Alveo w profilaktyce nowotworowej?
– Wszystko, o czym mówiliśmy, stanowi ważną rzecz w profilaktyce.
Każdy składnik zawarty w Alveo odgrywa natomiast określoną rolę w organizmie,
wszystkie razem pomagają, na co dzień tysiącom ludzi podnieść swoją odporność.
Sądzę, że każdy człowiek powinien zastanowić się nad zapobieganiem chorobom i
przedwczesnej starości – np. poprzez regularne spożywanie Alveo już za młodu. Powstanie
choroby nowotworowej
to nie kwestia jednego dnia, ale kilku poprzedzających lat, a więc
główne motto profilaktyki zdrowotnej powinno brzmieć: „Staraj się jak najdłużej
zachować młodość”.
Rozmawiała
Kamila Kól
żródło: Zdrowie i Sukces- wydanie specjalne nr 2 lipiec 2005
Jestem pod wrażeniem. Bardzo fajny artykuł.
OdpowiedzUsuń