O budowie, roli oraz
prawidłowym funkcjonowaniu komórki opowiada lek. med. Andrzej Janus
Co to jest komórka? Komórka
jest najmniejszą jednostką żywej materii zdolną do wykonywania wszystkich
podstawowych funkcji życiowych: przemiany materii, wzrostu i rozmnażania. W jej
skład chodzi wiele elementów:
Błona komórkowa –otacza komórkę i chroni ją przed działaniem
czynników fizycznych i chemicznych, a także przed wnikaniem obcych organizmów – w szczególności chorobo twórczych.
Reguluje transport wybranych substancji z
i do komórki, reaguje na bodźce
chemiczne, termiczne i mechaniczne. Utrzymuje równowagę między ciśnieniem
osmotycznym (związanym z zawartością elektrolitów) wewnątrz i na zewnątrz
komórki, co pozwala na utrzymywaniu jej błony i wnętrza w stanie sprężystości.
Cytoplazma wypełnia wnętrze komórki. Jej właściwości fizyczne podobne są do właściwości roztworu koloidowego. Składniki jego tworzą tzw. system koloidalny – związki nieorganiczne wapnia, magnezu, miedzi, cynku, bromu, manganu, miedzi, fosforu, potasu oraz woda, białka, lipidy, węglowodany i inne związki organiczne. Koloid jest bezbarwną cieczą, półpłynną, śluzowatą, półprzezroczystą, o gęstości nieco większej od wody. Zapewnia komórkom określoną wytrzymałość mechaniczną, elastyczność, pewną sztywność i kurczliwość. Umożliwia transport substancji pokarmowych wewnątrz komórki oraz ruchy chromosomów w czasie jej podziału. Stanowi środowisko dla organelli (organów wewnętrznych komórki), umożliwia przebieg reakcji chemicznych.
Jądro komórkowe –
znajduje się wewnątrz cytoplazmy i pełni nadrzędną rolę w komórce, gdyż poprzez
zawarte w nim DNA steruje przemianami biochemicznymi komórki. Gromadzi i
przechowuje DNA, w postaci chromatyny, która jest materiałem genetycznym, z
informacją o cechach organizmu. W czasie podziałów komórki chromatyna ulega
skondensowaniu i tworzy chromosomy.
U człowieka jest ich 23
pary w komórkach somatycznych, a w komórkach rozrodczych o połowę mniej. Jądro
jest otoczone błoną, zawierającą liczne pory, które umożliwiają wymianę substancji
organicznych i nieorganicznych z pozostałą częścią komórki. Zwykle komórki
posiadają jedno jądro komórkowe.
Organella komórkowe –
(„narządy wewnętrzne komórki”, pełniące rozmaite bfunkcje życiowe komórki):-
rybosomy – drobne ziarniste struktury, zbudowane z RNA i białek, które biorą
udział w biosyntezie białka siateczka śródplazmatyczna – system kanalików,
pęcherzyków i cystern, biorących udział w
transporcie wewnątrzkomórkowym różnych substancji, syntezie białek, kwasów tłuszczowych,
cholesterolu i sterydów oraz izolujących od siebie obszary cytoplazmy,
gdzie zachodzą przeciwstawne procesy syntezy i rozkładu lizosomy - drobne
pęcherzyki otoczone błoną, które zawierają szereg enzymów hydrolitycznych,
odpowiedzialnych za proces trawienia wewnątrz komórkowego składników
cytoplazmy, związanego z przebudową komórki aparat Golgiego – struktury
błoniaste (cysterny), ułożone jedna na drugiej w RNA, w których następuje
synteza wielocukrowców, śluzów i innych związków (substancje te są przenoszone
przez małe pęcherzyki transportujące, od centralnie położonych cystern)
mitochondria - centra energetyczne komórki, w których zachodzą wszelkie procesy
chemiczne związane z wytwarzaniem energii.
Panie doktorze, jaka jest rola komórki?
Najważniejszymi funkcjami
komórki są: synteza białek, wytwarzanie energii, wzrost i rozmnażanie. Wszelkie
reakcje chemiczne są uaktywniane przez katalizatory białkowe – enzymy. Muszą
one być wyprodukowane przez komórkę bardzo precyzyjnie, gdyż niewielki nawet
błąd może całkowicie zniszczyć możliwość wytwarzania potrzebnych białek. Proces
produkcji białek polega na kopiowaniu i powielaniu ich struktury według z góry
ustalonego schematu. Ich struktura jest zapisana w postaci kodu DNA,
dotyczącego kolejności łączenia aminokwasów w białkach i jest matrycą do ich
kopiowania. Dzięki temu białka każdego organizmu są swoiste i niepowtarzalne.
Niektóre z syntezowanych
białek nie są enzymami i są użyte do budowy innych struktur komórki, a tym samym
tkanek organizmu.
Informacja dotycząca budowy
i formowania białek jest przenoszona z jądra komórki, matrycy - DNA do
rybosomów przez m-RNA (informacyjny kwas rybonukleinowy) i tam, w ich wnętrzu,
dokonuje się synteza białek. Rola jądra komórkowego polega nie tylko na przechowywaniu
informacji zawartej w DNA, ale również jej powielaniu w procesie podziału
komórki. W wyniku połączenia gamety żeńskiej i męskiej, komórka o nazwie zygota
uzyskuje pełny komplet chromosomów i w trakcie rozwoju organizmu różnicuje się
w różnego rodzaju tkanki, a później narządy. Poza tym jądro komórkowe
kontroluje tempo przemian energetycznych komórki.
Co to jest odżywianie wewnątrzkomórkowe?
To całokształt procesów biochemicznych
i przemian energetycznych, zachodzących w komórkach żywych organizmów nazywamy
przemianą materii. W każdej komórce zachodzą reakcje chemiczne, wymagające nakładu
energii. Do jej pozyskania komórka potrzebuje substancji odżywczych.
Chemicznym źródłem tej
energii są węglowodany – głównie glukoza. Związki tłuszczowe i niekiedy
białko, na drodze przemian biochemicznych, po przetworzeniu na glukozę, również
biorą udział w wytworzeniu energii. Witaminy, pierwiastki i enzymy, spełniają
rolę katalizatorów reakcji chemicznych. W wyniku rozpadu glukozy tworzą się
estry kwasu fosforowego, a najważniejszym z nich związkiem jest – ATP. Jest uniwersalnym
akumulatorem i przenośnikiem energii oraz jedynym, z którego organizm
czerpie energię do życia. Nie jest on magazynowany, tylko tworzony na bieżąco.
Najważniejszą rolę w wytwarzaniu energii pełnią mitochondria. Największa ich
liczba jest w tych narządach, w których zapotrzebowanie na energię jest
największe np. komórkach mięśnia sercowego.
Na czym polega odżywianie komórkowe?
polega na dostarczaniu do jej wnętrza najbardziej odpowiednich
składników odżywczych. Jednym z nich jest tlen, którego nośnikiem są krwinki
czerwone. Przekazują go z tętniczych włosowatych naczyń krwionośnych do płynu
międzykomórkowego. Wchłonięte w jelitach: glukoza, tłuszcze, aminokwasy,
pierwiastki i witaminy przedostają się z osocza krwi do płynu międzykomórkowego
i wraz z tlenem rozpoczynają odżywianie komórkowe. Błona komórkowa przepuszcza
do wnętrza te składniki i wydala na zewnątrz produkty odpadowe przemiany
materii: dwutlenek węgla, mocznik itp. Z płynu tkankowego przedostają się do
sieci naczyń limfatycznych, stamtąd do krążenia żylnego i po zneutralizowaniu
ich przez wątrobę oraz nerki - wydalane są na zewnątrz.
W obrębie komórki produkcją
białek dla organizmu zajmuje się m-RNA w rybosomach. Białka stanowią później
substancję budulcową dla wszystkich tkanek organizmu.
Jakie są pierwiastki i składniki potrzebne
do prawidłowego funkcjonowania komórki ?
O prawidłowej pracy komórek
organizmu decyduje rodzaj, jakość i ilość spożywanych substancji odżywczych i
są nimi: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i związki mineralne.
Białka są podstawowym
budulcem tkanek naszego ustroju. Dostarczone z pożywieniem, rozkładane są w
przewodzie pokarmowym do podstawowych struktur białka - aminokwasów i służą do
syntezy kolagenu (składnika chrząstek, skóry, narządów wewnętrznych), hormonów,
enzymów, hemoglobiny, mioglobiny i białek osocza.
Węglowodany są podstawowym
źródłem energii organizmu ludzkiego.
Wytworzona z nich glukoza
jest rozprowadzana przez krew do wszystkich komórek organizmu, w wyniku czego komórki
są zdolne do wykonywania pracy.
Tłuszcze są najbardziej skoncentrowanym
źródłem energii (z 1g wyzwalają 9.0 kcal), a do prawidłowego funkcjonowania
organizmu są najważniejsze nienasycone kwasy tłuszczowe klasy omega – 3, omega
– 6 i 9.
Spośród 104 pierwiastków
występujących w przyrodzie, 81 znajduje się w tkankach i płynach fizjologicznych.
Cztery z nich: węgiel,
wodór, tlen i azot stanowią 96% masy naszego ciała. Te, których ilość wynosi
0,01 % masy ciała nazwano makroelementami i należą do nich wapń, magnez,
fosfor, siarka, potas, sód, chlor. Pozostałe o masie niższej niż 0,01 % noszą
nazwę mikroelementów i są nimi: żelazo, cynk, miedź, molibden, nikiel, kobalt, chrom
i mangan.
Fizjologiczne procesy
życiowe zależą od składu, ilości, proporcji pierwiastków i występują w organizmie w ściśle określonych
zakresach stężeń, Ich niedobór prowadzić
może do choroby, a nawet śmierci. Dla poszczególnych obszarów organizmu np. krwi, istnieje ściśle określona
równowaga jonowa, która utrzymuje się na stałym poziomie.
Równie ważne dla naszego
zdrowia są witaminy.
Dzielimy je na
rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K oraz rozpuszczalne w wodzie:C, H, PP,
kompleks B, kwas foliowy. Ponieważ ziemia jest zubożała w odpowiednie dla
organizmu minerały i witaminy, to również nie zawierają ich w wystarczającej
ilości jedzone przez nas rośliny. Ujemny bilans minerałów, witamin i
przeciwutleniaczy powoduje szybkie zużywanie się organizmu.
W ponad 80.
chorobach związanych ze starzeniem się organizmu można uzyskać poprawę poprzez
uzupełnianie witamin i związków mineralnych. Suplementacja nie jest obecnie
modą, ale koniecznością. Idealnym rozwiązaniem dla tego problemu jest codzienne
spożywanie Alveo.
Nadmiar złych składników
np. tłuszczu, uczucie nieustannego głodu i braku sytości jest powiązane z
brakiem podstawowych składników w wysoko przetworzonej żywności: związków
mineralnych, witamin, odpowiednich rodzajów
białek, tłuszczów i
węglowodanów. Paradoksem jest to, że otyłość jest powiązana z przewlekłym
niedożywieniem, organizm szuka potrzebnych składników, by uzupełnić ich
niedobór.Uczucie głodu zmusza
człowieka do zjedzenia kolejnej wysoko węglowodanowej porcji pożywienia.
Naukowcy utwierdzili nas w przekonaniu, że przyczyną otyłości jest spożywanie
tłuszczów. Prawdą jest jednak to, że im więcej spożyjemy węglowodanów np.
cukru, skrobi, tym szybszy będzie przyrost masy ciała, nawet, jeśli z diety
wyeliminujemy tłuszcze. Jednak dieta uboga w węglowodany, a bogata w tłuszcze prowadzi
do dużego spadku na wadze. Przyczyną tego jest utrata wody przez nerki, które
starają się pozbyć nadmiaru związków ketonowych (kwaśnych produktów przemiany
materii) z organizmu. Tworzący się w ustroju nadmiar kwasów organicznych
sprzyja degeneracji narządów wewnętrznych, stanów zapalnych stawów, a nawet
rozwojowi raka.
Spożywanie umiarkowanych
ilości tłuszczu jest niezbędne do przeżycia. 80% populacji ludzi cechuje wolna
przemiana materii i wolne wydzielanie soków trawiennych przez żołądek i
trzustkę.
Pokarm z dużą zawartością
białka jest źle trawiony przez organizm. Jedzenie zbyt dużej ilości białka
powoduje przeciążenie narządów trawiennych, co sprzyja np. rozwojowi nieżytu żołądka i dwunastnicy czy
wystąpieniu chorób jelit.
Zależność między komórką a
organizmem Komórka organizmu jest jego integralną częścią składową i jej
funkcje życiowe są ściśle powiązane ze stanem jego zdrowia i odwrotnie. Wchodzi
w skład jego tkanek i narządów wewnętrznych.
Tkanka jest zespołem komórek
o podobnej budowie, przemianie materii i przystosowanych do wykonywania
określonej funkcji na rzecz całego organizmu. Tkanki są elementami składowymi
narządów, a te z kolei pełnią określone funkcje w organizmie.
Narząd posiada swoistą
budowę, wygląd, położenie odróżniające go od innych narządów. Są nimi: narząd mowy,
równowagi, ruchu, słuchu, smaku, węchu, wydalniczy, wzroku oraz narządy:
płciowe i rodne.
Różnica między organizmem a
komórką polega na tym, że organizm przeżyje bez pojedynczej komórki, a komórka
bez organizmu nie. Wiek życia komórek jest różny i zależy od funkcji, jakie
wykonują, ich odżywienia i warunków środowiska zewnętrznego.
Na bazie zdrowia pojedynczych
komórek opiera się zdrowie całego organizmu.
Jeżeli będziemy dbali o
właściwy sposób odżywiania, prowadzili higieniczny tryb życia i wzbogacali
codziennie dietę witaminami, związkami mineralnymi i roślinnymi, w nagrodę
otrzymamy od komórek naszego organizmu poczucie doskonałego zdrowia fizycznego
i psychicznego.
Znakomitym
preparatem służącym do odżywiania komórkowego i usuwającym zbędne produkty
przemiany materii jest Alveo, które
zawiera w swoim składzie komplet substancji odżywczych i przeciwutleniaczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz