Sukraloza jest nie kalorycznym słodzikiem, którego organizm
nie metabolizuje, uzyskiwana z sacharozy, jest jednocześnie 600 razy od niej
słodsza. Sukraloza jest jedynym słodzikiem, który może być określany jako
pochodzący do sacharozy. Sukraloza nie jest rozpoznawana przez organizm jako
cukier lub węglowodan i dlatego nie jest metabolizowany czy wykorzystywany
przez organizm w celu pozyskania energii – wędruje przez układ pokarmowy w
niezmienionej postaci. W ciągu ostatnich 25 lat przeprowadzono setki badań
naukowych, które nie przyniosły żadnych dowodów na zagrożenia płynące z używania
sukralozy.
W 1991 roku Oddział Ochrony Zdrowia w Kanadzie został
pierwszą agencją regulacyjną, powołaną zarówno do zatwierdzenia
bezpieczeństwa sukralozy, jak i zatwierdzenia możliwości wykorzystania jej w
napojach i innych produktach spożywczych, od wypieków, przez lody, po kawę i
herbatę.
Obecnie ponad 60 krajów zatwierdziło wykorzystanie sukralozy,
włączając Stany Zjednoczone i kraje Unii Europejskiej. Wszystkie składniki
żywności muszą przejść wiele testów zanim zostaną dopuszczone do sprzedaży i sukraloza
nie jest tutaj wyjątkiem. Zdecydowana większość uczonych popiera fakt, że
sukraloza posiada doskonały profil bezpieczeństwa i została poddana niezbitym
testom. Bezpieczeństwo sukralozy zostało uznane przez czołowe medyczne,
naukowe organy regulacyjne na całym świecie, w tym przez:
• Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA),
•
US Food and Drug Administration (FDA),
•
Health Canada,
•
The UK Food Standards Agency (FSA),
•
Food Standards Australia/ Nowa Zelandia,
•
Japanese Food Sanitation Council,
•
The Joint (Foodand Agriculture Organisation/World
Health Organisation) Expert Committee on Food Additives (JECFA).
Wszyscy określili sukralozę
jako składnik bezpieczny do wykorzystania i spożycia przez ogół populacji, w
tym przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Jest również wskazana dla osób
chorych na cukrzycę, gdyż nie wpływa na poziom glukozy lub insuliny we krwi.
Badania bezpieczeństwa
wykazują, że sukraloza jest bezpieczne i zasadniczo obojętny składnik.
Wnioski z tych badań są następujące:
• Nietoksyczna– nie stwierdzono działań niepożądanych,
nawet przy ilościach równoważnych pod względem słodkości więcej niż 20
kilogramom cukru dziennie.
• Nie są znane żadne skutki uboczne.
• Brak wpływu na metabolizm węglowodanów.
• Brak wpływu na krótko-lub długo terminową gospodarkę
glukozą i stężeniem insuliny – sukraloza jest odpowiednia dla osób z
cukrzycą.
• Brak kalorii lub węglowodanów – sukraloza nie jest
rozpoznawana przez organizm jako węglowodan i nie jest metabolizowana w żaden
inny sposób, np. w celu wytworzenia energii.
Innymi słowy, można
jeść bez obaw o jakiekolwiek konsekwencje zdrowotne. Badania naukowe oraz wszystkie
agencje regulacyjne zgadzają się określając sukralozę jako substancję
bezpieczną.
Użycie sukralozy nie jest związane wyłącznie z
dodaniem do produktów słodkiego smaku. W takich napojach słodzik dodaje treści
i w przypadku tych o wysokiej kwasowości, bądź wzbogaconych zawartością minerałów
i witamin, czyni produkty bardziej smacznymi.
NAPISALI O NAS…
W kwietniu
Akuna info gościło na kilku największych portalach dla osób chorych na
cukrzycę, m.in. na stronie Zarządu Głównego Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków.
Numer specjalny poświęcony cukrzycy spotkał się z ogromnym zainteresowaniem.
Jesteśmy pewni, że jego lektura, a w konsekwencji suplementacja produktami Akuna,
poprawi jakość życia wielu spośród tysięcy diabetyków, którzy otrzymali
okazję, aby nas poznać.
Twój znajomy, członek
rodziny lub przyjaciel choruje na cukrzycę? Poleć mu lekturę Akuna info.
Wydanie specjalne dla diabetyków znajdziesz w wersji elektronicznej na stronie
www.mojacukrzyca.org oraz www.akuna.net. Informację o naszej firmie i
produktach znajdziesz także na www.naszacukrzyca.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz