Lek. med. Andrzej Janus mówi, jak nie dopuścić do rozwoju infekcji bakteryjnej, wirusowej i
grzybiczej.
– Jakie właściwości ma gronkowiec?
– Gronkowiec jest bakterią bardzo inwazyjną i trudną
do zwalczenia tradycyjną metodą leczenia. Po zastosowaniu antybiotyku ulega
zniszczeniu więcej niż 90 procent bakterii. Reszta zdobywa na niego odporność.
Uodparnia się przez to na wszystkie zastosowane po kolei antybiotyki. Prędzej uszkodzimy
wątrobę i inne narządy wewnętrzne, niż zniszczymy gronkowca. Jedyną szansą na
jego usunięcie jest wzmocnienie systemu odporności.
Gdy współistnieje z innymi czynnikami chorobotwórczymi,
bardzo ciężko się
go pozbyć ze względu na przeciążenie systemu
immunologicznego.
– Dlaczego tak się dzieje?
– Gronkowce i paciorkowce żyją w symbiozie z
drożdżakiem o nazwie Candida Albicans, który w określonych warunkach z
niegroźnego saprofitu przeobraża się w postać inwazyjną.
Przerasta strzępkami grzybni cały organizm. System
odporności jest wtedy niewydolny i bezbronny. Medycyna tradycyjna nie traktuje
drożdżycy jako samodzielnej choroby. Jej objawy
leczy się oddzielnie, a jest ich wiele, m.in. astma
oskrzelowa, alergie, łuszczyca, zespół jelita nadwrażliwego, wrzodziejące
zapalenie jelita grubego, zapalenia stawów, stany depresyjne,
zespół przewlekłego zmęczenia.
– Co to jest kandydoza?
– To choroba wywołana przez drożdże typu Candida(stąd
jej nazwa).
Najczęstszą przyczyną jej rozwoju są zaburzenia składu
flory bakteryjnej jelita grubego oraz niska odporność organizmu. W warunkach
prawidłowych ilość drożdżaków w jelitach jest niewielka. W przypadku zachwiania
składu flory bakteryjnej jelit, czego najczęstszą przyczyną
jest antybiotykoterapia, natychmiast się rozmnażają.
Drożdżaki odżywiają się czystą glukozą i aminokwasami.
Pochłaniają duże ilości składników odżywczych i
cząsteczki tlenu żywiciela. Człowiek zakażony drożdżakiem odczuwa nieustanną
potrzebę jedzenia słodyczy oraz białka.
Leczenie jest trudne i wymaga dużej wytrwałości.
Szansą na skuteczną walkę z tą chorobą jest zastosowanie preparatów pochodzenia
naturalnego o właściwościach silnych
przeciwutleniaczy oraz mających własności odżywcze. Są
nimi witaminy i związki mineralne. Należy też wyeliminować z diety gluten
(białko znajdujące się w większości zbóż) oraz produkty mleczne kupowane w
sklepie. Te działania skutecznie wzmocnią odporność.
– Co się musi wydarzyć, żeby gronkowiec się uaktywnił?
– Osłabienie systemu odporności.
Powodów tego jest wiele, ale najważniejszy to
powszechnie stosowana dieta wysokowęglowodanowa, pełna toksyn żywność, siedzący
tryb życia, nadużywanie chemicznych
farmaceutyków, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu,
zanieczyszczenie wody i powietrza, smog elektromagnetyczny. Dodatkowym czynnikiem
jest stres psychiczny
i fizyczny.
– Jak rozpoznać gronkowca w organizmie? Jakie badania go wykrywają?
– Od chwili urodzenia stajemy się nosicielami różnych
typów gronkowców, które na stałe
zasiedlają skórę, jamę nosową i niekiedy gardło. Uważa
się, że wszystkie rodzaje gronkowców
cechuje potencjalnie większa lub mniejsza inwazyjność.
Mają wybitną zdolność do tworzenia zmian ropnych: skóry, zapalenia spojówek czy
ucha środkowego, ropnego zapalenia płuc, zapalenia jelit, ropnego zapalenia
opon mózgowo-rdzeniowych, często śmiertelnej
posocznicy.
Gronkowiec najczęściej staje się inwazyjny, gdy zmieni
miejsce swojego
pobytu, np. dostanie się do krwi ze skóry podczas
infekcji lub z nosa do dolnych partii układu oddechowego. Wiodącym objawem
rozpoznania infekcji jest stan ropny oraz objawy
niecharakterystyczne: skoki gorączki o nieustalonej
przyczynie, dreszcze, złe samopoczucie oraz objawy ze strony objętych chorobą
narządów.
W celu jego wykrycia i zlokalizowania wykonuje się
posiewy bakteriologiczne krwi i wydzielin z nosa, gardła, ropnych zmian na
skórze, plwociny oraz pobranego materiału podczas zabiegów diagnostycznych.
– Jak walczyć z gronkowcem?
– Najlepiej wzmacniając system odporności poprzez:
• zmianę sposobu odżywiania oraz dobranie diety
stosownej do szybkości przemiany materii
• oczyszczenie przewodu pokarmowego poprzez odblokowanie
kosmyków jelitowych biorących udział w procesie wchłaniania składników pokarmowych
• likwidację pasożytów
• usunięcie toksyn nagromadzonych w całym organizmie,
ale głównie w narządach miąższowych – wątrobie, nerkach i śledzionie
• oczyszczenie układu krążenia ze złogów wapiennych i
cholesterolowych, które zmniejszają średnicę naczyń tętniczych i żylnych, pogarszają
odżywienie i dotlenienie
tkanek.
– Jak Alveo może nam w tym pomóc?
– Wymienione wyżej działania ma właśnie Alveo. Podnosi
odporność, dzięki właściwemu odżywianiu i oczyszczaniu organizmu. Uzupełnia niedobory
składników odżywczych w organizmie i służy m.in. do odblokowywania kosmków
jelitowych.
Gdy rozpuścimy kamienie kałowe preparatami zawierającymi
błonnik, Alveo pomoże bezpośrednio odblokować kosmki jelitowe. Wtedy każda
komórka naszego organizmu
jest właściwie odżywiana i sprawnie usuwa ze swego
wnętrza nagromadzone toksyny.
– Jak jeszcze wzmocnić odporność organizmu?
– Największe niebezpieczeństwo stanowią gronkowce
pochodzące ze środowiska szpitalnego (tzw. MRSA, MRSE), które są niewrażliwe na
większość antybiotyków. Niestety, nie istnieje jeszcze bezpieczna szczepionka
przeciwgronkowcowa, a poza tym są obawy przed
powszechnym jej stosowaniem. Dlatego lepiej wzmacniać
system odporności. Polega to na codziennym spożywaniu naturalnych zespołów witaminowo-mineralnych,
probiotyków – zawierających pałeczki kwasu mlekowego, nienasyconych kwasów
tłuszczowych (oliwa z oliwek), związków pochodzenia roślinnego o właściwościach
przeciwutleniaczy, chelatowanych metali: cynku, selenu, miedzi i chromu.
Spełniają one funkcję odżywczą oraz wchodzą w skład enzymatycznego systemu usuwania
wolnych rodników z organizmu. Czynnikiem pomijanym,
ale bardzo ważnym, jest ruch na świeżym powietrzu.
Musimy zrozumieć, że przyczyną zachorowań nie są
bakterie, wirusy i grzyby, ale stan zdrowia naszego organizmu. Dlatego ważny
jest prawidłowy sposób odżywiania się, zdrowy
tryb życia i właściwa suplementacja.
Jeśli nasz organizm będzie oczyszczony, odżywiony, a
układ odpornościowy sprawnie funkcjonował, zapomnimy o chorobach.
Rozmawiała Katarzyna Mazur
ZiS Wydanie Specjalne nr 3 grudzień 2005
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz